
Oletko koskaan miettinyt, että kun asiakas lähettää uuden palvelupyynnön Meitalle, kuka sen ensimmäisenä lukee? Hyvin suurella todennäköisyydellä se on Janne Jokiperä, ICT-palvelupisteen vastaava ICT-asiantuntija.
- Olen todennäköisimmin juuri se ensimmäinen ihminen, joka asiakkaan palvelupyynnön näkee ja lähtee sitä viemään eteenpäin. Pidän työssäni siitä, että saan olla ratkomassa erilaisia pulmia ja auttaa asiakkaitamme.
Oppisopimus oli minulle erittäin hyvä polku uudelle uralle. Pääsin heti työnmakuun ja mieluisaan työpaikkaan kiinni.
Työkokeilusta oppisopimukseen ja siitä vakituisiin töihin
Kuten suurin osa ICT-palvelupisteen tiimistä, myös Janne työskentelee Pohjois-Karjalassa Meitan Joensuun toimistolla. Hän myöntääkin olevansa lähes sataprosenttinen ”toimisto-gubbe”, ja että etätöissä tulee viihdyttyä enää harvoin.
Janne päätyi aikoinaan Meitaan töihin alanvaihdon kautta, työskenneltyään ensin vuosia ilmailualalla. Vuonna 2016 hänen piti sitten miettiä uudelleen, mikä hänestä tulisi isona.
Tietokoneet olivat kiinnostaneet Jannea aina, ja harrastuneisuus niitä kohtaan veti IT-alalle. Toinen mahdollinen uravaihtoehto, joka silloin pyöri mielessä, oli kelloseppä.
- Kelloseppää ei minusta lopulta tullut, maantiede ratkaisi siinä. Elämä oli rakentunut tänne Joensuuhun, ja täällä oli mahdollista aloittaa opinnot sekä löytää oman alan työpaikka.
Viimeistään siinä vaiheessa, kun Janne tuli työkokeiluun Meitan edeltäjään Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskukseen (PTTK) vuonna 2017, IT-ala oli imaissut hänet mennessään. Työkokeilussa Janne pääsi työskentelemään Joensuussa Tukitiimi PK:ssa lähitukitehtävissä.
- Työhön kuului muun muassa asiakkaiden palvelupyyntöjen ratkaisua, laitetoimituksia, työasemien vaihtoa ja muita erilaisia lähitukitehtäviä. Tein paljon töitä asiakkaiden kanssa, ja siitä pidin kovasti, hän kuvailee.
Tästä Jannen ura IT-alalla lähti urkenemaan. Työkokeilun jälkeen hän aloitti ICT-asentajan opinnot Joensuussa Riverian ammattioppilaitoksessa, ja hyvin nopeasti hänelle suositeltiin oppisopimusta.
- Oppisopimuspaikka löytyi myös Meitan edeltäjästä PTTK:sta, ja sen ansiosta täällä ollaan edelleen. Oppisopimus oli minulle erittäin hyvä polku uudelle uralle. Pääsin heti työnmakuun sekä jo entuudestaan tuttuun ja mieluisaan työpaikkaan kiinni, Janne kertoo.
Vakituisen ICT-asiantuntijan paikan Janne sai vuonna 2020 Tukitiimi PK:sta, ja ensimmäisen työvuoden ajan työpiste sijaitsi Kontiolahdella. Työpäivät kuluivat tuttuun tapaan palvelupyyntöjen ja erilaisten lähitukitehtävien parissa. Asiakaskohtaamiset olivat työssä parasta:
- Tykkäsin ja tykkään edelleen tehdä töitä ihmisten kanssa. Myös haastavatkin asiakastilanteet olivat hyviä kohtaamisia, varsinkin silloin, kun ne kääntyivät onnistumisiksi ja mahdollinen ongelma saatiin ratkaistua paremmin kuin hyvin.
Kontiolahdelta Janne eteni Joensuuhun keskitettyyn palvelupisteeseen ja siirtyi lähitukityöstä puhelimen ja tietokoneen ääreen Servicedeskiin. Sittemmin hän eteni palvelukoordinaattoriksi ja siitä edelleen nykyiseen ammattiin vastaavaksi ICT-asiantuntijaksi ICT-palvelupisteelle.
Pidän siitä, että työssä on sopivasti painetta, se pitää mielen virkeänä. Meitassa ei yksikään työpäivä ole täysin samanlainen.
Palvelupisteen hulina on parasta päivittäisessä työssä
Nykyisessä työssä Jannen työpäivät sisältävät uusien saapuneiden palvelupyyntöjen katselmointia, niiden ratkaisemista ja tarvittaessa uudelleenohjaamista oikeille tahoille. Töitä tehdään pitkälti sähköpostin, Teamsin ja puhelimen välityksellä. Janne myös vastaa Meitan häiriötiedottamisesta ja toimii häiriötilanteissa ICT-palvelupisteen yhteyshenkilönä Meitan muihin tiimeihin.
Parasta työssä ICT-palvelupisteellä on hulina: kun ympärillä tapahtuu, on helpompi hengittää. Asiakkaiden palvelupyyntöjen kirjo on laaja, ja työtehtävät vaihtelevat päivän sisällä erittäin paljon perus ICT-neuvonnasta aina mahdollisiin suuriin järjestelmähäiriöihin.
Vaihtelevuus on ICT-palvelupisteessä tehtävän työn suola, mutta työ vaatii myös paineensietokykyä ja taitoa sietää epävarmuutta. Työtilanteet voivat olla kinkkisiä ja stressaavia erityisesti silloin, kun asiakkaan ongelma ei ratkea välittömästi ja häiriötilanne pitkittyy. Tällaisessa ympäristössä työskenteleminen kuitenkin sopii Jannelle erittäin hyvin:
- Pidän siitä, että työssä on sopivasti painetta, se pitää mielen virkeänä. Meitassa ei yksikään työpäivä ole täysin samanlainen, ja se sopii minulle varsin hyvin, Janne kertoo.
Ehkä hieman yllättäen juuri häiriötiedottaminen on erityisen lähellä Jannen omaa sydäntä. Mikä nopeatempoisessa ja useimmiten ilman ennakkovaroitusta tulevassa tiedottamistehtävässä häneen vetoaa?
- Näin minua edeltäneen palvelukoordinaattorin tekevän häiriötiedottamista työssään, ja myös avustin häntä siinä. Tiesin heti, että se on sellaista työtä, mitä itsekin haluan tehdä. Toimintakenttä on paljon laajempi, ja myrskyn silmässä työskentely vetoaa minuun.
Häiriötiedottaminen etenee yleensä seuraavalla kaavalla: kun jossain Meitan piirissä olevassa järjestelmässä tai ICT-palvelussa havaitaan laaja toiminnan estävä häiriö, käynnistyy merkittävän häiriön proseduuri, jonka myötä häiriötiedote on saatava eteenpäin mahdollisimman pian. Sen jälkeen selvitetään häiriön juurisyytä ja pyritään ratkaisemaan ongelma mahdollisimman pian.
Kun häiriö on ohi, tehdään vielä loppukatselmointi. Kaikissa häiriön vaiheissa jatkuva tiedonkulku on ratkaisevan tärkeää, varsinkin asiakkaan suuntaan.
- Asiakas on pidettävä koko ajan mukana, missä mennään. Häiriötiedottamisessa pitää olla itseohjautuva sekä selkeä ja edetä johdonmukaisesti ennalta määrättyjen ohjeiden mukaan. Olen muutenkin sellainen tyyppi, että asiat tehdään juuri niin kuin ne on sovittu, eikä niistä lipsuta.
Asiakaspalautetta Janne saa työssään jatkuvasti, ja sitä hän pitää vain hyvänä asiana. Myös silloin, kun palvelutasoa ei ole saavutettu tai ongelmanratkaisussa ei olla onnistuttu.
- Ja varsinkin silloin palautetta tarvitaan! Sen avulla voimme miettiä, mitä voisimme itse tehdä paremmin ja pohtia uusia ratkaisutapoja ja keinoja asiakkaan kohtaamiseen, hän huomauttaa.
Tiimissä tiedämme, että jokainen kuukauden ensimmäinen päivä on meillä kiireisin ja yleensä myös rankin. Silloin auttaa erittäin paljon, että meillä on samanhenkinen porukka puhaltamassa yhteen hiileen.
Samanhenkisessä tiimissä myös huumori kukkii
Meitassa Janne kehuu erityisesti yleistä työilmapiiriä ja työyhteisöä. ICT-palvelupisteen 15 henkilöä kattavassa tiimissä heillä on erittäin hyvä yhteishenki, porukan välillä juttu kulkee ja huulta heitetään. Hyvää duunifiilistä tiimissä pidetään yllä säännöllisillä livetapaamisille sekä omalla tiimin sisäisellä Teams-chatilla.
Samanhenkinen huumorintaju lisää tiimin välistä yhteenkuuluvuutta – sopivissa väleissä murjaistut vitsit helpottavat työhön liittyviä paineita, Janne toteaa.
- Esimerkiksi tiimissä tiedämme, että jokainen kuukauden ensimmäinen päivä on meillä kiireisin ja yleensä myös rankin. Silloin auttaa erittäin paljon, että meillä on samanhenkinen porukka puhaltamassa yhteen hiileen.
Hyvää duunifiilistä kasvattaa sekin, että Meitassa työskennellessään Janne on saanut kehittää osaamistaan ja kouluttautua työn ohessa. Sen ansiosta Janne on päässyt myös etenemään IT-urallaan Meitan sisällä.
- Periaatteeni on, että en sano millekään asialle ei. Kaltaiselleni alanvaihtajalle Meita on ollut hyvä työnantaja, jota voin suositella muillekin uutta uraa miettiville.
Työllä ICT-tehtävissä on yhdessä asiassa ollut ikävä sivuvaikutus Jannen elämään – ennen vapaa-aikaa tuli vietettyä paljon tietokonepelien parissa, mutta nykyisin pelit ovat jääneet huomattavasti vähemmälle. Tilalle on tosin tullut ulkoilu koiran kanssa sekä kesäisin moottoripyöräily.
- Ensi kesänä on tarkoitus lähteä ajamaan hiekkateitä ja polkuja pitkin Lofooteille asti, Janne paljastaa.