Teija var­mis­taa mak­su­lii­ken­teen päi­vit­täi­sen suju­vuu­den

Mei­tassa on hyvä työil­ma­piiri ja koen, että työn­te­ki­jöitä arvos­te­taan. Olen oppi­nut täällä arvos­ta­maan itse­kin omaa työ­täni. Sen ja muilta saa­dun arvos­tuk­sen varaan raken­tuu amma­til­li­nen itse­tunto.

Teija Laari

Talous­hal­lin­non asian­tun­tija Teija Laa­rin työ­päi­vät täyt­ty­vät mak­su­lii­ken­ne­pal­ve­lui­hin liit­ty­vistä pro­ses­seista. Hän vas­taa kol­men muun talous­hal­lin­non asian­tun­ti­jan kanssa asiak­kai­den mak­su­lii­ken­ne­pro­ses­sin koko­nais­val­tai­sesta hoi­ta­mi­sesta. Se tar­koit­taa esi­mer­kiksi osto­las­ku­jen mak­sa­tusta, mak­suai­neis­to­jen – kuten palk­ko­jen ja mat­ka­las­ku­jen – siir­toja pank­kiin sekä koti- ja ulko­maan manu­aa­li­mak­suista huo­leh­ti­mista. Lisäksi tii­missä työs­ken­te­lee talous­hal­lin­non tii­mi­koor­di­naat­tori pal­ve­lu­pääl­li­kön työ­pa­rina:

-Hänelle kuu­luu päi­vit­täis­ten mak­su­lii­ken­ne­teh­tä­vien ohella muun muassa toi­min­nan ja jär­jes­tel­mien kehit­tä­mistä, ohjel­mien vika- ja häi­riö­ti­lan­tei­den sel­vit­tä­mistä sekä nii­hin liit­ty­vää asia­kas­vies­tin­tää. Tämä vuosi sit­ten tehty vas­tuun­jako sel­keytti tii­mimme teh­tä­vä­ku­via ja yli­päänsä arjen työtä, Teija kiit­te­lee.

Tässä on kuva Teijasta, joka istuu työpöydän takana kuulokkeet päässä ja katsoo kameraan

Mak­su­lii­ken­ne­tii­missä asian­tun­ti­joilla ei ole nimet­tyjä asiak­kaita, vaan jokai­nen osal­lis­tuu eri asiak­kuuk­sien pal­ve­lun­tuo­tan­toon. Työ­kierto on koettu tii­missä hyväksi ja se hel­pot­taa eten­kin pois­sao­lo­jen sekä loma-aiko­jen sijais­tus­ti­lan­teissa. Tii­mi­läi­set sopi­vat teh­tä­vä­jaosta vii­koit­tai­sissa pala­ve­reissa sekä pitä­vät yhteyttä muu­ten­kin aktii­vi­sesti:

-Asun Uudel­la­maalla, mutta olen kotoi­sin Etelä-Kar­ja­lasta. Teen pää­asiassa etä­työtä ja käyn toi­mis­to­pis­teel­läni Lap­peen­ran­nassa aina tar­peen mukaan. Olemme kui­ten­kin tii­mi­läis­teni kanssa päi­vit­täin Teams-yhteyk­sissä. Koska pidämme kame­rat päällä, unoh­dan usein, että olemme näh­neet livenä lop­pu­jen lopuksi aika vähän, Teija toteaa.

Hän ei muu­toin­kaan koh­taisi omia tii­mi­läi­siä toi­mis­tolla käy­des­sään, sillä kol­le­gat työs­ken­te­le­vät moni­paik­ka­kun­tai­sesti Imat­ralla, Mik­ke­lissä sekä Joen­suussa. Silti tii­mistä on hit­sau­tu­nut yhteen tuttu ja tii­vis joukko, joka aut­taa toi­si­aan kii­reen­kin kes­kellä.

Mei­talta uutta suun­taa uralle

Teija on työs­ken­nel­lyt aiem­min val­tiolla, kun­nan kes­ki­te­tyssä talous­hal­lin­nossa sekä yhdessä pal­ve­lu­kes­kuk­sessa. Hän kai­pasi uuden­laista kipi­nää työ­hön ja ryh­tyi tut­ki­maan, mil­lai­sia työ­mah­dol­li­suuk­sia Etelä-Kar­ja­lassa oli tar­jolla. Teija pää­tyi Mei­tan verk­ko­si­vus­tolle, jossa pal­ve­lu­jen esit­te­lyt teki­vät häneen vai­ku­tuk­sen. Yhtiössä ei kui­ten­kaan ollut avoinna talous­puo­len teh­tä­viä, joten hän lähetti avoi­men hake­muk­sen:

-Ker­roin osaa­mi­seni lisäksi omista amma­til­li­sista toi­veis­tani. Ei men­nyt kauaa, kun minulle soi­tet­tiin hake­muk­sen jät­tä­mi­sen jäl­keen. Kuu­lin työ­haas­tat­te­lussa, että Mak­su­lii­ken­ne­tii­miin suun­ni­tel­tiin rek­ry­toin­tia. Jut­te­limme samalla talon tar­joa­mista mah­dol­li­suuk­sista mui­hin talous­puo­len teh­tä­viin. Mei­tasta syn­tyi kes­kus­te­lun aikana kiva ja rento fii­lis, vaikka mie­tin, miten nykyi­seen asuin­paik­kaani suh­tau­dut­taisi. En ollut muut­ta­massa syn­nyin­seu­dulle, vaikka haave siitä elää edel­leen tule­vai­suu­dessa, Teija ker­too.

Tei­jan osaa­mi­nen on laa­jen­tu­nut aina työ­teh­tä­vien kautta ja siksi hän oli onnel­li­nen, kun tuli vali­tuksi teh­tä­vään lop­pu­vuo­desta 2021. Eri­tyi­sen vai­ku­tuk­sen häneen teki uusien kol­le­go­jen läm­min vas­taan­otto, saatu pereh­dy­tys sekä mei­ta­lais­ten puheissa kuu­lu­neet kotoi­sat mur­teet.

Työ­teh­tä­vissä on sopi­vasti rutii­nia sekä vaih­te­le­vuutta

Enti­set kun­ta­puo­len teh­tä­vät tar­jo­si­vat laa­jan näky­män talous­hal­lin­non työ­hön. Hän pitää kui­ten­kin hyvänä, että pys­tyy nykyi­sessä roo­lis­saan kes­kit­ty­mään tiet­tyi­hin pro­ses­sei­hin:

-Aiempi työ­ko­ke­mus on tuo­nut ymmär­rystä koko­nais­ku­van hah­mot­ta­mi­seen: miten esi­mer­kiksi las­kut saa­daan mak­set­tua ja tulot ohjat­tua asiak­kai­den kas­saan. Teen tällä het­kellä osto­las­ku­jen mak­sa­tuk­sia, mak­suai­neis­to­jen lähet­tä­mistä pank­kiin sekä hoi­dan manu­aa­li­mak­suja. Lisäksi työ­hön kuu­luu mak­su­val­miu­den seu­ran­taa, lai­nan­hal­lin­taa sekä Cee­pos-kas­sa­jär­jes­tel­män päi­vän pää­tök­seen ja pää­käyt­tä­jyy­teen liit­ty­viä teh­tä­viä, Teija kuvai­lee.

Osa tii­mi­läi­sistä huo­leh­tii näi­den ohella mak­su­lii­ken­ne­jär­jes­tel­män pää­käyt­tä­jä­teh­tä­vistä. Kaikki vas­taa­vat asiak­kailta tule­viin pal­ve­lu­pyyn­töi­hin, jotka voi­vat liit­tyä vaik­kapa avus­tus­ten mak­sa­mi­siin, rahan­siir­to­pyyn­töi­hin tai käyt­tö­oi­keuk­sien avauk­siin. Arkeen mah­tuu myös yhteis­työtä mui­den mei­ta­lais­ten, kuten osto- ja myyn­ti­res­kont­ran, talous­suun­nit­te­lun, kir­jan­pi­don sekä hen­ki­lös­tö­hal­lin­non tii­mien kanssa. Päi­vät eivät ole kos­kaan saman­lai­sia:

-Työn mie­lek­kyys syn­tyy siitä, ettei aamulla tiedä, mitä päivä tuo tul­les­saan. Teke­mi­seni pal­ve­lee laa­jem­paa tar­koi­tusta: on tär­keää, että raha­lii­kenne pyö­rii, osto­las­kut mak­se­taan täs­mäl­li­sesti ja ihmi­set saa­vat työstä ansait­se­mansa kor­vauk­set ajal­laan. Työ on mer­ki­tyk­sel­listä ja pää­sen hyö­dyn­tä­mään siinä niin omaa osaa­mista kuin vah­vuuk­siani, Teija iloit­see.

Mak­su­lii­ken­teen parissa tehty työ on opet­ta­nut vuo­sien aikana uutta ja eten­kin eri jär­jes­tel­mien parissa työs­ken­tely tuo rutii­ni­teh­tä­viin muka­vaa vaih­te­lua. Lisäksi Teija kokee jat­ku­van osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen teke­vän työstä mie­len­kiin­toista.

Tii­min peli­sään­nöt eivät ole pelk­kää sana­he­li­nää

Mak­su­lii­ken­ne­tiimi on kir­jan­nut yhtei­siin peli­sään­töi­hin aja­tuk­sia siitä, miten he haluai­si­vat oman tii­minsä toi­mi­van. Nii­den yti­messä on motto ”yhdessä kohti asian­tun­te­vaa, posi­tii­vista ja avointa tii­miä”, jonka Teija näkee toteu­tu­van arjessa monin tavoin:

-Kukaan ei jää haas­tei­den kanssa yksin, vaan poh­dimme asioi­hin yhdessä rat­kai­suja. Usein se, kenellä on asi­aan vah­vin osaa­mi­nen, neu­voo muita. Esi­hen­ki­lömme Anna Kuk­ko­nen kan­nus­taa meitä poh­ti­maan työn teke­mi­sen tapoja ja siksi olemme muut­ta­neet joi­ta­kin asioita arjessa. Kes­kus­te­lemme avoi­mesti ja ilma­pii­rimme on vapau­tu­nut eli jut­te­lemme työ­asioi­den lomassa muis­ta­kin jutuista, Teija miet­tii.

Hän antaa kii­tosta luot­ta­muk­sesta, jota tii­millä on esi­mer­kiksi yhteis­ten teh­tä­vien jaka­mi­seen ja nii­den hoi­ta­mi­seen. He pitä­vät yhdessä huolta siitä, että asiat tule­vat teh­dyiksi ja työ­määrä pysyy tas­a­puo­li­sena kai­kille. Vaikka tiimi hoi­taa vas­tui­taan itseoh­jau­tu­vasti, on esi­hen­ki­lön tukea tar­jolla aina mah­dol­li­sissa ongel­ma­ti­lan­teissa. Koke­mus Mei­talla työs­ken­te­lystä ei ole vuo­sien var­rella muut­tu­nut:

-Yhtiöstä syn­tyi posi­tii­vi­nen mie­li­kuva, kun sela­sin verk­ko­si­vuja ennen hake­muk­sen lähet­tä­mistä. Tämä myön­tei­nen kuva vah­vis­tui työ­haas­tat­te­lussa ja syven­tyi enti­ses­tään pereh­dy­tys­vai­heessa: koin, että tulooni oli varau­duttu ja opas­tusta ennalta suun­ni­teltu. Olen pääs­syt muu­ta­mana kesänä itse­kin pereh­dyt­tä­mään, sillä tii­mis­sämme on ollut kesä­työn­te­kijä. On ollut ihana saada teke­mi­seen uusia näke­myk­siä sekä nähdä toi­sen innos­tus oppi­mi­seen, Teija rie­muit­see.

Suo­sit­te­len Mei­taa työ­nan­ta­jana NPS-arvo­sa­nalla yhdek­sän! Asiat ovat hyvin, mutta toki aina löy­tyy pet­rat­ta­vaa.

Teija Laari

Minä olen Työ­päi­väsi taus­ta­voima

ja autan sinua mie­lel­läni kai­kissa mak­su­lii­ken­tee­seen liit­ty­vissä asioissa!