Mil­lai­nen on mei­ta­lai­nen työyh­teisö? – Kur­kis­tus Mei­tan työ­kult­tuu­riin

Tässä kuvassa neljä meitalaista istuu vierekkäin ja kaikki katsovat kameraan iloisesti vilkuttaen

Mei­tan työ­kult­tuu­rin kes­kiössä on asia­kas. Mei­ta­lai­nen arvo­maa­ilma läh­tee siitä, että teemme mer­ki­tyk­sel­listä työtä kun­ta­lais­temme ja hyvin­voin­tia­luei­demme hyväksi. Panos­tamme pal­ve­lui­den laa­tuun ja toi­mi­viin pro­ses­sei­hin. Asia­kas­pal­velu on lähellä sydän­tämme.

Mei­talla panos­te­taan Hyvään duu­ni­fii­lik­seen monin tavoin

Pal­ve­lu­hen­ki­syy­den lisäksi mei­ta­laista kult­tuu­ria edus­taa esi­hen­ki­lö­työ­hön panos­ta­mi­nen, josta olemme saa­neet pal­jon kii­tosta hen­ki­lös­tön läh­tö­ky­se­lyitä myö­ten. Tar­joamme myös moni­puo­li­sia kehit­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia mm. kan­nus­ta­malla jokaista kou­lut­tau­tu­maan kolme työ­päi­vää vuo­den aikana, tii­mien ja koko hen­ki­lös­tön kehit­tä­mis­päi­villä, tuke­malla omaeh­toista tut­kin­toon täh­tää­vää kou­lut­tau­tu­mista pal­kal­li­silla työ­päi­villä sekä mah­dol­li­suuk­silla osal­lis­tua eri­lai­siin kehi­tys­työ­ryh­miin ja ‑pro­jek­tei­hin. Mei­ta­lai­seen kult­tuu­riin kuu­luu myös aktii­vi­nen työ­hy­vin­voin­tia edis­tävä toi­minta, yhtei­söl­li­set tapah­tu­mat, joita meillä ker­tyy­kin noin 10 vuo­dessa ja hyvän­tuu­li­nen yhdessä teke­mi­sen mei­ninki yli tii­mi­ra­jo­jen. Vaikka meillä on laa­jat etä­työ­mah­dol­li­suu­det, kan­nus­tamme hen­ki­lös­töämme toi­mis­toille, jossa iloi­nen kar­ja­lai­nen tai savo­lai­nen puhe­liai­suus ja huu­mori sekä tois­ten tsemp­paa­mi­nen luo­vat viih­tyi­sää tun­nel­maa.

Tie­to­työ­läi­sen aivot tar­vit­se­vat myös lepoa. Huo­leh­dim­me­kin työn­te­ki­jöis­tämme mm. rajaa­malla työ­ai­kaa var­mis­taak­semme riit­tä­vän lepoa­jan hen­ki­lös­töl­lemme. Kenel­tä­kään ei odo­teta ympä­ri­pyö­reitä työ­päi­viä. Kil­pai­lu­hen­ki­syys tai voi­tol­li­sen tulok­sen teke­mi­nen rahan­kiilto sil­missä ei kuulu kult­tuu­riimme, sillä inhouse-yhtiönä emme tavoit­tele voit­toa vaan panos­tamme pal­ve­luun. Yksi­tyi­set, voit­toa tavoit­te­le­vat yri­tyk­set voi­vat tar­jota työn­te­ki­jöil­leen isom­mat pal­kat ja bonuk­set, kun taas meillä palk­kaa kom­pen­soi 30–38 pal­kal­lista loma­päi­vää, joita lau­an­tait ei vähennä. Työ­ko­ke­muk­sen pituu­desta riip­puen mei­ta­lai­nen voi­kin lomailla jopa 7,5 viik­koa vuo­dessa!

Suku­pol­vien moni­nai­suus rikas­tut­taa työyh­tei­söä

Mei­tan ikä­py­ra­mi­dissa hen­ki­lös­tömme keski-ikä on 44-vuotta. Buu­meri, mil­len­ni­aali tai zen­ni­aali — Mei­tan työyh­tei­söstä löy­tyy useita jokai­sen suku­pol­ven edus­ta­jia. Suku­pol­vien moni­nai­suus onkin meille rik­kaus: pit­kän työ­uran teh­neille on ker­ty­nyt val­ta­vasti tär­keää hil­jaista tie­toa, kun taas nuo­rilla digi­na­tii­veilla on ennak­ko­luu­lo­tonta idea­rik­kautta sekä jous­ta­vaa kykyä oppia nopeasti eri­tyi­sesti eri tie­to­jär­jes­tel­mien käyt­töä. Eri suku­pol­vien edus­ta­jista koo­tut tii­mit täy­den­tä­vät­kin toi­si­aan niin, että ongel­man­rat­kai­su­ti­lan­teissa opi­taan puo­lin ja toi­sin ja ideat­kin jalos­tu­vat samalla. Meille kai­ken ikäi­set — niin nuo­ret vas­ta­val­mis­tu­neet kuin uransa lop­pu­puo­lella ole­vat — työn­te­ki­jät ovat yhtä arvok­kaita. Kan­nus­tam­mepa elä­keiän kol­ku­tel­lessa har­kit­se­maan myös osa-aikae­lä­kettä, ettemme jou­tuisi luo­pu­maan arvok­kaista kon­ka­reis­tamme.

Vaih­te­le­ville elä­män­ti­lan­teille löy­tyy eri­laista tukea

Moni­muo­toi­sessa työyh­tei­sös­sämme on tilaa eri elä­män­ti­lan­tei­den ymmär­tä­mi­selle. Nuo­ria vas­ta­val­mis­tu­neita pal­ve­le­vat sel­keät pereh­dy­tys­pro­ses­simme ja tii­mi­työ­mal­lit, joissa ketään ei jätetä yksin. Ruuh­ka­vuo­sia viet­tä­vät per­heel­li­set mei­ta­lai­set arvos­ta­vat jous­ta­via työ­ai­koja ja pit­kiä lomia, joi­den avulla saa vie­tet­tyä las­ten kou­lu­jen­kin loma-ajat per­heen parissa. Työn­te­ki­jämme jää­dessä pidem­mälle van­hem­pain­va­paalle tai opin­to­va­paalle, tar­joamme työn­ha­ki­jalle mah­dol­li­suu­den ker­ryt­tää osaa­mis­taan mää­rä­ai­kai­sessa työ­suh­teessa. Ruuh­ka­vuo­det ylit­tä­neille +55-vuo­tiaille kon­ka­reille lomien lisäksi sel­keät työ­ai­ko­jen rajauk­set hel­pot­ta­vat työ­päi­vistä palau­tu­mi­sessa, kun ei tar­vitse olla työ­ajan ulko­puo­lella tavoi­tet­ta­vissa.

Mei­tan moni­muo­toi­seen työyh­tei­söön onkin helppo solah­taa. Rento työil­ma­piiri, huu­mo­rin­taju ja matala hie­rar­kia pitä­vät siitä huo­len.  Työys­tä­vyy­den — samoin kuin huu­mo­rin työ­pai­koilla — on tut­ki­muk­sis­sa­kin todettu edis­tä­vän sitou­tu­nei­suutta, työ­tyy­ty­väi­syyttä ja kor­keam­paa työn tuot­ta­vuutta. Täl­laista työ­kult­tuu­ria haluam­me­kin Mei­talla vaa­lia.

Susanna Mäki­nie­melä
Hen­ki­lös­tön kehit­tä­mis­pääl­likkö