Meitalainen esihenkilötyö on saanut henkilöstötutkimuksissamme hyvät arvosanat ja suunta on ollut nousujohteinen. Meitalla panostetaankin esihenkilöiden ja johtajiemme osaamisen kehittämiseen säännöllisillä koulutuksilla. Yhtenä tärkeimpänä keinona johtamistyön kehittämiseksi toteutamme vertaisryhmämentorointia. Se on osaamisen kehittämisen menetelmä, joka perustuu perinteisestä mentoroinnista poiketen osallistujien tasavertaiseen dialogiin ja näin ollen molemminpuoliseen oppimiseen.
Meitalla kutsumme vertaismentorointiryhmiämme nuotiopiireiksi, joissa jaamme kuukausittain kokemuksia ja näkökulmia jostain tietystä johtamiseen liittyvästä aiheesta. Valmistaudumme nuotiopiiriin paneutumalla tulevaan teemaan ennakkomateriaalin avulla. Tapaamisissa nuotiopiirin fasilitaattori ohjaa ryhmän keskustelua rennolla, vapaamuotoisella otteella kohti uusia oivalluksia.
Toimin itse fasilitaattorina yhdessä nuotiopiirissä ja on ollut hienoa huomata, miten omakin ymmärrys syvenee ja uusia ideoita syntyy esihenkilöidemme arkipäivän työtä ja käsittelemäämme aihetta kohtaan. Ryhmän jäsenten tasavertaisuus edistää oppimista sekä noviisimpien että pidempään esihenkilötyötä tehneiden kesken, kun samassa ryhmässä jaetaan kokemuksia ja toimintamalleja toisille.
Oivalluksia yksilölliseen johtamiseen
Millaista tietoa nuotiopiireissä sitten jaetaan? Esihenkilötyö edellyttää vahvan tilannetajun lisäksi sekä organisaation sääntöjen ja toimintamallien tuntemista että tiimiläisen yksilöllisen tilanteen huomioimista. Esihenkilötyössä vastaan tuleviin tilanteisiin harvoin löytyy ohjekirjan mukaista vastausta, joten esihenkilön on osattava soveltaa sääntöjä tapauskohtaisesti. Siinä, missä organisaation säännöt, toimintamallit ja kulttuuri määrittelevät, miten toimia tietyssä tilanteessa, yksittäisen johdettavan tilanteen huomiointi edellyttää johtajalta itsesäätelykykyä, harkintakykyä ja viisautta toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Noviisimman esihenkilön vielä nojautuessa organisaation antamiin sääntöihin ja ohjeisiin, kokeneempi johtaja osaa hyödyntää tilannekohtaista harkintakykyään. Vertaismentoroinnin avulla päästään jakamaan tätä kokemuksen sekä yrityksen ja erehdyksen kautta opittua harkintakykyä ja viisautta muille. Onhan johtaminen taitolaji, jossa kehittyy jatkuvasti eikä siinä ole koskaan valmis.
Nuotiopiirityöskentely perustuu kokemusten jakamiselle
Kertoessamme, miten olemme toimineet tietyissä johtamistilanteissa ja mitä siitä on seurannut, annamme toisillemme hyviä keinoja esihenkilötyöhön. Itsevarmuuskin lisääntyy huomatessamme, että kollegoilla on samankaltaisia kokemuksia tai että toiset syttyvät minun näkökulmistani ja toimintamalleistani. Nuotiopiirit ovatkin parhaita hiljaisen tiedon jakamisen paikkoja, joissa erilaisten mielipiteiden tarkastelu ja asioiden yhteinen jalostaminen antavat sytykkeitä myös uusille toimintamalleille. Vertaistuen saaminen, eri näkökulmien yhdisteleminen ja eriävien mielipiteiden herättämät oivallukset ovat osoittaneet vertaismentoroinnin hyödylliseksi keinoksi omien johtamistaitojen kehittämiseen esihenkilötyössä.
Kesänuotioiden ja juhannuskokkojen loimutessa suosittelenkin kokoamaan nuotiopiirin oman osaamisen kehittämiseksi!
Susanna Mäkiniemelä
Henkilöstön kehittämispäällikkö
PS. Halutessasi tietää lisää vertaisryhmämentoroinnista, pääset lukemaan aihetta käsittelevän graduni täältä.