Meitaa ja myös muita kunta-alan yhtiöitä kuvaillaan usein inhouse ‑yhtiöiksi — mutta mitä tämä inhouse oikeasti tarkoittaa?
Meita on yhteinen hankintayksikkö ja omistajiinsa nähden sidosyksikkö
Inhouse ‑yhtiöissä keskeistä on, että yhtiön omistavat ne organisaatiot, jotka käyttävät yhtiön palveluita. Omistajuus sekä mukanaolo yhtiötä koskevassa päätöksenteossa mahdollistavat sen, että omistajilla on yhdessä vaikutusmahdollisuuksia yhtiön toimintaan. Näin Meitasta muodostuu sidosyksikkö omistajiinsa nähden ja omistajat voivat tehdä hankintoja Meitalta ilman kilpailutusta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita hankintalain kiertämistä, vaan sitä, että Meita on omistajiensa yhteinen hankintayksikkö ja hankintayksikkönä Meitan tulee noudattaa hankintalakia eli kilpailuttaa hankinnat lakisääteisen prosessin mukaisesti. Yhteisen hankintayksikön kautta asiakkaat eli omistajat saavat hyötyjä siitä, että kilpailutukset hoidetaan keskitetysti, Meitalla on hankittaviin kohteisiin asiantuntijuutta sekä yhteisten hankintojen kautta voidaan hakea synergiaa myös palvelutuotantoon.
Meitan tulee ymmärtää asiakkaiden tarpeet ja tavoitteet
“Inhouse” jo terminä viittaa siihen että Meitassa ollaan vahvasti asiakasorganisaation “sisällä”. Meitan tulee ymmärtää asiakasorganisaatioiden tarpeet ja tavoitteet sekä osata ehdottaa asiakkaalle sopivia ratkaisuja vahvan asiantuntijuuden ja palveluiden kautta. Meitalaisten päivittäisessä työssä inhouse ‑toiminta usein näkyy siten, että meitalaiset ovat mukana asiakasorganisaatioiden toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä — emme pelkästään toteuttamassa lopputulosta. Arvokasta on myös se, että pystymme tarjoamaan erilaisille toimijoille benchmarkkausta muiden samantyyppisten asiakastilanteiden kautta ja saattamaan saman tarpeen äärellä olevia asiakkaita yhteiseen suunnitteluun. Kaikki Meitan palvelut syntyvät ja kehittyvät vahvassa yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Inhouse-toiminnassa asiakkaille keskeistä on myös toiminnan jatkuvuus sekä varautuminen erilaisiin poikkeustilanteisiin. Meitalla on keskeinen rooli monessa yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisessä palvelussa, esimerkiksi tietoliikenneverkoissa, potilas‑, viestintä- ja vesihuollon järjestelmien saatavuudessa, rahaliikenteessä sekä palkanmaksussa. Yhteinen varautumisen suunnittelu sekä poikkeustilanteiden säännöllinen harjoittelu kuuluvat olennaisena osana inhouse ‑kumppanuuteen.
Meita tuottaa kustannustehokkuutta ja laatua synenergian kautta
Meitan toteuttamat yhteiset hankinnat ja palvelut mahdollistavat sen, että Meita voi tuottaa ja kehittää palveluita asiakkaille yhtenäisillä järjestelmillä sekä toimintamalleilla. Asiakkaat hyötyvät sekä laadun että kustannusten näkökulmasta siitä, että volyymit, osaaminen ja kehittäminen voidaan näin kohdentaa mahdollisimman tuottavasti. Rohkenen väittää, että vaihtoehtoinen tilanne, jossa asiakkaat kilpailuttaisivat, tuottaisivat ja kehittäisivät ICT- sekä talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita kukin itsenäisesti, olisi väistämättä kalliimpi, mutta ennen kaikkea haavoittuvaisempi. Yhteisessä ympäristössä saatavuus, turvallisuus ja osaaminen ovat leveämpien hartioiden päällä.
Meita on asiantuntijoiden osaamiskeskittymä
ICT- sekä talous- ja henkilöstöhallinto ovat useimmissa organisaatioissa tukifunktioita — Meitassa ne ovat keskeisintä ydintoimintaa. Inhouse ‑toimijana Meita on kunta- ja sote-alan toimijoille ICT- sekä talous- ja henkilöstöhallinnon osaamiskeskittymä, jossa asiantuntijoilla on mahdollisuus jatkuvasti kehittää osaamistaan sekä saada omaan työhön sparrausta samantyyppisiä tehtäviä hoitavilta työkavereilta. Meitassa asiantuntija ei ole yksin vaan yli 400 ICT- sekä talous- ja henkilöstöhallinnon asiantuntijaa työskentelevät yhteisten, asiakkaille arvoa tuottavien tavoitteiden eteen. Kun asiakas siirtää omaa palvelutuotantoaan ja mahdollisesti myös asiantuntijoita Meitalle, tämä on yleensä siirtyville asiantuntijoille keskeinen ja positiivinen muutos — Meitassa Oivaltavat Osaajat, Rohkeat Vaikuttajat sekä Arvostetut Luottopelaajat työskentelevät Ilolla yhdessä!
Kumppanuusterveisin,
Toimitusjohtaja Salli Kortelainen