Meitalaiset kokoontuivat toukokuussa henkilöstön kehittämispäivään ja se sai myös tämän vannoutuneen etätyöläisen liikahtamaan (taas kerran) Lappeenrannan linnoituksessa sijaitsevalle Kehruuhuoneelle. Kyseinen tapahtuma kulkee myös nimellä ”Get together” ja mielestäni tapahtuman parhautta on juuri tuo kollegoiden näkeminen. Tälläkin kertaa sai hyviä nauruja ja oli mukavaa vaihtaa kuulumisia ihmisten kanssa, joita näkee harvemmin.
Get together järjestettiin kolmella eri paikkakunnalla (Joensuu, Lappeenranta ja Mikkeli) ja luonteeltaan tapahtuma on ”hybridimallinen” eli osa esityksistä oli Lappeenrannassa, osa Joensuussa ja ne jaettiin striiminä muille. Tapahtumassa meitä koulutti organisaatiopsykologi Pekka Tölli ja futuristi Perttu Pölönen. Heidän lisäkseen meitä viihdyttämässä oli Imatran improteatteri Imatra syndrooma.
Kävin läpi omaan puhelimeen tapahtumassa raapustamiani muistiinpanoja tätä blogikirjoitusta suunnitellessa. Esityksistä olin muiden muistiinpanojen ohella kirjoittanut:
- ”Arvostus, näytä se teoilla, kuuntele, ole läsnä ja auta”
- ”Uskalla olla aloittelija”
Yritän vähän avata teille lukijoille näitä ajatuksia, joita itselleni olin kirjannut ylös.
Arvostus
Pekka Töllin puheenvuorossa oli kyse arvostuksesta ja kohtaamisista. Esityksessä ehkä suurin sanoma itselleni oli juuri tuo “ole läsnä”. Varmastikin jotkut henkilöt voivat samaistua tähän.
Nykyään kun informaatiota virtaa joka suunnasta, moni meistä yrittää hallita useita asioita samaan aikaan. Jotkut senkin varmasti hallitsee, mutta uskaltaisin väittää, että moni meistä tekisi asiat tehokkaammin, kun keskittyisi yhteen asiaan kerralla. Päällekkäisten asioiden tekemisen vähentäminen auttaisi esimerkiksi palaverien tehokkuuteen, koska olet läsnä siinä tilanteessa. Läsnäolo tuo varmasti sitä arvostuksen tunnetta samassa tilanteessa oleville ihmisille, jotka huomiotasi tai työpanostasi tarvitsevat.
Tuo läsnä oleminen kuulostaa helpolta, mutta helposti sitä ajattelee “vastaanpa tähän yhteen viestiin nopeasti tässä palaverin aikana” ja saattaakin mennä jotain tärkeää ohi. Ehkä on olemassa asemia, joissa on pakko huomioida kaikki tulevat viestit, mutta ainakin omalla kohdallani yritän jatkossa edelleenkin lisätä läsnäoloa ja keskittyä siihen mikä on aiheena. Sama pätee tietysti muihin sosiaalisiin tilanteisiin, kahvipöytäkeskusteluihin jne. Haastaisinkin teidät lukijat tekemään saman ja tuomaan arvostuksen tunnetta vastapuolille.
Uskalla olla aloittelija
Perttu Pölösen puheenvuorosta tärkein sanoma itselle oli “uskalla olla aloittelija”. Lausahdus kuulosti ensin todella hassulta idealta — yleensähän pyritään olemaan asiantuntija tai ammattilainen. Miksi minä haluaisin olla aloittelija? Kyse ei kuitenkaan ole siitä, ettei saisi olla oman alansa tietäjä, vaan pitää uskaltaa lähestyä asioita aloittelijan ajatusmaailmalla.
Hyvä esimerkki aloittelijan ajatusmaailman käyttämisestä on esimerkiksi jonkin uuden sovellusversion opettelu. Jos olet käyttänyt vanhaa versiota sovelluksesta, sinulla on luultavasti jo käsitys missä eri toiminnallisuudet ovat. Tämä saattaa johtaa uuden sovelluksen kohdalla ärtymykseen, kun et löydäkään niitä samoja toiminnallisuuksia. Jos taas heitätkin kaikki vanhat opitut tavat romukoppaan ja katsot sovelluksen uutta versiota aloittelijan silmin, saatat huomata, että toiminnallisuuksien opettelu onkin helpompaa.
Itselleni tässä isoin oivallus oli, että tietokoneiden ja puhelimien osalta kyseinen ajatusmaailma olisi varmasti hyvä omaksua. Sovelluksien ulkoasu muuttuu ja kaikkia samoja toiminnallisuuksia ei uusissa versioissa pakosti ole. Valitettavasti kaikki muutokset eivät ole jokaisen käyttäjän mieleen ja tuovat hämmennystä, mutta uusien toiminnallisuuksien opettelu voi olla helpompaa, kun ei oleta asioiden löytyvän samoista paikoista kuin vanhassa versiossa.
Tämä sama idea pätee mielestäni myös työssä oleviin toimintatapoihin. Jos jokin asia on tehty samalla tavalla vuosia ja kollega ehdottaa uutta toimintatapaa, ei ideaa kannata hylätä suoraan. Astutaan pois omalta mukavuusalueelta ja kokeillaan uutta, joskus uusi tapa voi olla oikeasti tehokkaampi.
Ilolla yhdessä
Koska aloitin tämän blogitekstin kertomalla Meitan Get together tapahtumasta, pakko vielä sanoa jotain Imatran improteatterista. Jos joskus tulee mahdollisuus nähdä heidän esityksiään, niin suosittelen! Oli uskomatonta nähdä, kuinka kyseiset esiintyjät pystyivät mukautumaan tilanteeseen kuin tilanteeseen. Voin luultavasti sanoa, etten ollut ainoa, joka kyseiselle esitykselle nauroi välillä vedet silmissä. Kaiken oppimisen ja nauramisen jälkeen Get together ‑päivä päättyi ja meitalaiset suuntasivat pois Kehruuhuoneelta. Jäin itse vielä hetkeksi tapahtuman jälkeen vaihtamaan kuulumisia kollegoiden kanssa ennen kotiinlähtöä.
Joni Laakso
ICT-suunnittelija