Meitan organisaatiossa työskennellään virtuaalitiimeissä. Saman tiimin työkaverit asuvat ja työskentelevät siis eri paikkakunnilla ja eri maakunnissa. Myös johtoryhmän jäsenet, HR-tiimin jäsenet ja esihenkilöt ovat levittäytyneet eri maakuntiin. Meitassa on mahdollista tehdä jopa 100 % etätyötä työnkuvasta riippuen. Näin laajat etätyömahdollisuudet ja virtuaalitiimit tarvitsevatkin aktiivista viestintää ja selkeitä pelisääntöjä, jotta työarki on sujuvaa. Miten tämä käytännössä onnistuu? Kurkistetaanpas meitalaisen etätyöpäivään.
Etäpäivä käyntiin tutuilla rutiineilla
Avaan aamulla työkoneen kotonani ja vilkaisen ensimmäisenä intranetin uutiset, josta löytyy organisaatiotamme koskevat ajankohtaiset ja olennaiset asiat. Seuraavaksi siirryn Outlookin kalenteriin katsomaan, mitä palavereja minulla tänään on. Outlookin kalenteri onkin tärkeä pitää ajantasalla, joten sinne on merkitty palaverien lisäksi työtehtäviä, liukumavapaat, lounastauot, tiimini yhteiset virtuaaliset kahvitauot jne. Joka toinen maanantai-iltapäivä on kalenteroitu meitalaisten tehotyöajaksi, jolloin emme pidä sisäisiä palavereja vaan keskitymme omiin töihimme. Sisäisistä palavereista on tehotyöaikana sallittua kieltäytyä hyvällä omalla tunnolla, mutta asiakaspalaverit toki hoidamme silloinkin.
Tietotyöläisen työkalut tukevat työpäivän kulkua
Tärkein viestinnän työkalumme on Microsoft Teams, joka toimii tiimin sisäisten ohjeiden tallennuspaikkana, palaverien pitopaikkana ja keskustelukanavana sekä isommille aiheille että pikaisiin kysymyksiin. Kun jokaisen organisaatiomme noin 500 jäsenestä tavoittaa Teamsin chatissa, ei fyysisellä välimatkalla ole merkitystä. Vastailenkin seuraavaksi Teamsin chatissa tulleisiin työkavereiden kysymyksiin. Jos asian hoitaminen edellyttää toimenpiteitä, pyydän laittamaan sen sähköpostilla, jotta asia ei unohdu chattiin.
Puran sähköpostiani pitkin päivää ja se on itselleni yleisin viestinnän väline yhteistyökumppaneihin ja muihin tahoihin. Jos jokin sähköpostiin tullut kysymys edellyttää sparrausapua ja pohdintaa, kysyn nopeita mielipiteitä oman tiimini chatissa. Näin useampi tiimistäni voi kommentoida asiaa pikaisesti ennen kuin vastaan sähköpostiviestiin. Joskus asia edellyttää pidempää taustaselvitystä ja keskustelua, jolloin otan asian puheeksi tiimipalaverissa. Palaverit pidämme Meitassa aina Teamsin välityksellä ja kamerat päällä. Kollegoiden näkeminen ilahduttaa ja tekee keskustelusta etätyössäkin miellyttävämpää. Me meitalaiset olemmekin ylpeitä aktiivisesta kameroiden käytöstä Teams-palavereissa.
Etäpäivän monenlaiset kohtaamiset
Tänään osallistun Teamsilla pidettävään henkilöstöinfoon. Sen aikana jaamme mielipiteitä ja kysymme asioita palaverin chatissa. Chat-keskustelut saavat minut myös hymyilemään ja tuovat iloa ja huumoria työpäivään, sillä asioita kommentoidaan pilke silmäkulmassa animaatioilla ja hymiöillä höystettynä. Henkilöstöinfon aiheisiin kerrotaan mielipiteitä myös Teamsin mahdollistamilla reaktioilla, kuten peukuilla ja sydämillä. Palaverin päättyessä annamme virtuaaliset aplodit. Lopuksi vastaan vielä Poll-kyselyyn, jolla kartoitetaan mielipiteitämme Henkilöstöinfon aiheista ja hyödyllisyydestä. Näillä erilaisilla virtuaalisilla työkaluilla saadaan satojen osallistujien palaveristakin vuorovaikutteinen hyvän mielen tapahtuma.
Seuraavaksi keskityn ison excelin tekemiseen, joten laitan itseni Teamsista Älä häiritse ‑tilaan. Näin muut tietävät, etten ole hetkeen tavoitettavissa eivätkä chatin ponnahdusikkunat häiritse työskentelyäni. Suljen myös Outlook-sähköpostiohjelman, jotta en saa ilmoituksia sähköposteista. Näin minimoin häiriötekijät ja saan työskentelyrauhan. Parin tunnin päästä taukoliikuntaohjelma ponnahtaa näytölleni ja huomaan, että pieni venyttelytauko onkin paikallaan.
Iltapäivällä osallistun tiimini virtuaalikahvitauolle Teamsin välityksellä, jossa juttelemme mukavia ja vaihdamme kuulumisia kahvikuppiemme äärellä. Ystävänpäivän henkeen olemme kirjoitelleet toisistamme positiivisia kehuja virtuaaliselle Flinga-muistiinpanotaululle ja niiden lukemisesta tulee hyvä mieli. Kollegani vinkkaa minulle vielä vapaamuotoisen viestinnän Viva Engage ‑sovelluksessa julkaistusta lankutushaasteesta, johon kaikki meitalaiset voivat osallistua. Innostunkin lankuttamaan minuutin ja lisään merkinnän exceliin, sillä aktiivinen tyhy-tiimimme arpoo palkintoja lankutushaasteeseen osallistuneiden kesken.
Loppupäivän vastailen sähköposteihini, ohjeistan kollegaani Teams-videopuhelussa, teen uutisen intranetiin ja osallistun webinaariin. Varaan myös kollegoilleni pari palaveria kalentereihin. Kalenterinäkymässäni onkin aina auki myös esihenkilöni sekä läheisimpien kollegoideni kalenterit, joten näen nopealla vilkaisulla kaikille sopivat palaveriajat. Saan myös lisättyä muiden meitalaisten kalenterit Outlookin näkymääni aina tarvittaessa. Merkkaan päivän päätteeksi työtunnit ja ‑tehtävät työajanseurantajärjestelmään ja suljen koneen. Etäpäivän jälkeen irrottaudun töistä 20 minuutin joogalla, joka nollaa ajatukset ja verryttelee lihakset työpöydän äärestä muihin puuhiin.
Susanna Mäkiniemelä
Henkilöstön kehittämispäällikkö