Yksittäinen asia muodostaa yhdessä kaikkien muiden asioiden kanssa kokonaisuuden summan!
Heidi Rautasalo
Heidi Rautasalon polku meitalaisena käynnistyi syksyllä 2022 Kehitysyksikössä, jossa työskennellään muun muassa raportoinnin, integraatiopalvelujen, automatisoinnin, sähköisen asioinnin, tiedolla johtamisen ratkaisujen sekä julkaisujärjestelmien parissa. Arjen toiminta on jakautunut palvelukohtaisiin tiimeihin, joista Heidi kuuluu web-suunnittelua tekevään Julkkari-porukkaan . Julkkariksi kutsutaan Meitalla tuotteistettua palvelua, jonka avulla sen asiakasorganisaatiot voivat julkaista sekä ylläpitää julkisia verkkosivujaan. Julkkarin parissa työskentelevät ovat organisoineet tehtävänsä eri vastuualueisiin, jolloin työn lopputulos – kuten valmis asiakasprojekti — rakentuu kaikkien yhteisestä työpanoksesta.
Heidin henkilökohtaista osaamiskärkeä ovat erityisesti backend-kehitys sekä WordPress-alustan hallinta. Tällöin hänen työarkensa pyörii esimerkiksi verkkosivujen työstämisen sekä WordPressin lisäosien eli ”plugarien” ohjelmointityön parissa. Heidi vastaa työssään myös Julkkari-alustan ylläpito- ja kehitystehtävistä.
Meitalle harjoittelun kautta
Heidi työskenteli Meitalla ensimmäiset puoli vuotta ICT-harjoittelijana. Ennen tätä hän toimi päivähoitajana Joensuun kaupungilla 12 vuoden ajan. Kaipuu uusiin uratuuliin sai Heidin suuntaamaan askeleensa IT-alalle, johon löytyi valmista kosketuspintaa niin työ- kuin vapaa-ajalta:
-Olen aina pyörinyt harrastusmielessä tietokoneiden parissa. Olemme esimerkiksi mieheni kanssa kasanneet pojillemme omat tietokoneet. Sain edeltävissä työrooleissani toimia usein IT-asioista vastaavana henkilönä. Sen lisäksi autoin monia kollegojani tietoteknisissä kysymyksissä, Heidi toteaa.
IT-apurin roolin omaksuneelle Heidille oli luontevaa valita oman osaamisen kehittämispoluksi kurssi ”Ohjelmoinnistako minulle ammatti?”. Riveria-ammattiopiston järjestämä vuoden mittainen tehokoulutus kattoi ohjelmistokehittäjän tutkinnosta kaksi kolmasosaa. Kurssin opetus oli suunniteltu Pohjois-Karjalassa toimivien yritysten palautteiden pohjalta, jolloin opetuksessa keskityttiin työelämän vaatimiin, aitoihin osaamistarpeisiin. Kokonaisuuteen sisältyi myös käytännönläheinen harjoittelujakso oikeassa työpaikassa, jonka etsimisessä Heidillä itsellään oli aktiivinen rooli:
-Pääsin muutamaan haastatteluun ja valitsin näistä lopulta Meitan, jossa minua houkutti tehtävieni monipuolisuus: sain koodaamisen lisäksi työskennellä myös asiakkaiden parissa! Yhtiö ei sinänsä ollut minulle entuudestaan tuttu, vaikka mieheni työskentelikin Meitalla. Hänellä ei ollut kuitenkaan erityistä roolia harjoitteluni käynnistymisen kanssa, Heidi mainitsee.
Vastaanotto työyhteisöön oli Heidin mukaan todella lämmin. Hän pääsi alusta alkaen kerryttämään kollegoilta hyviä oppeja. Harjoittelu sai luontevan jatkon, kun Heidille tarjottiin Meitalta ICT-asiantuntijan roolia. Tarjous oli helppo hyväksyä, sillä vahva tunne oikeassa paikassa olemisesta oli ollut läsnä jo harjoittelun ensihetkistä alkaen.
Koodaaminen on kuin palapelien tai legojen rakentamista
Koodaaminen eli tietokoneohjelmointi on ollut pinnalla jo useamman vuoden ajan: sen opiskelu on yleistynyt ja toisaalta tarve osaajille on myös lisääntynyt työelämässä. Heidi vertaa koodaamista loogista päättelykykyä vaativiin toimiin, kuten palapelien kasaamiseen tai legoilla rakenteluun. Hän rinnastaa koodaamisen myös tietokoneen rakentamiseen: koteloon on sijoitettava oikeat osat oikeille paikoilleen. Myöhemmin tietokoneen tehoa voi lisätä ja varustelutasoa päivittää esimerkiksi laajentamalla muistia tai vaihtamalla näytönohjaimen parempaan. Sama pätee koodaamiseen: asioiden tulee olla oikeassa paikassa ja oikeassa järjestyksessä, jotta ne toimivat.
Monet koodaajat puhuvat Heidin tapaan ”backendistä” ja ”frontendistä”. Termit kuulostavat maallikon korvaan mystisiltä, mutta avautuvat osaajan konkretisoidessa niitä:
-Koodia syntyy esimerkiksi Visual Studio Code-nimisen tekstieditorin avulla, jossa yhtenä ohjelmointikielenä voi käyttää vaikkapa JavaScriptia. Frontend on sen sijaan verkkosivujen käyttöliittymän kehitystä. Sen tekemiseen käytetään muun muassa HTML- ja CSS-kieliä. Jos teen esimerkiksi verkkosivustoa, koodaan siihen liittyviä asioita ensin backendinä eli rakennan sivuston näkymätöntä taustaosaa, konepeltiä. Kun perusta on valmis, vien asiat frontendiin eli verkkosivuilla näkyvään visuaaliseen käyttöliittymään.
Heidi kertoo hankkineensa opiskeluaikana erityisesti full stack-osaamista, joka tarkoittaa niin backend- kuin frontend-kehityksen hallintaa. Ennen Meitalle tuloa hänen taitonsa olivat painottuneet backendin puolelle, mutta harjoittelu ja Meitalla työskentely ovat laajentaneet osaamista. Siksi hän luokittelee itsensä nykyään enemmän ”frontend-koodariksi”. Vaikka oppeja – kuten kokonaisuuksien hallintaa — on ehtinyt kertyä vajaassa vuodessa, ei Heidi aio jäädä laakereilleen lepäämään. Hänellä on jo selvä visio siitä, mitä tavoittelee työelämältä jatkossa. Yksi tärkeä etappi on viimeistellä työn ohessa ohjelmistokehittäjän tutkinnosta puuttuva kolmasosa.
Asiakkaat arvostavat saamaansa apua
Heidin työtehtävät lähtevät usein liikkeelle asiakkaan tarpeesta ja toiveesta. Hän on heidän kanssaan yhteydessä niin Meittarin tikettien, Teamsin kuin sähköpostin välityksellä . Siirtymä inhouse-yhtiönä toimivaan Meitaan oli kuntapuolella työskennelleelle Heidille sulavaa, sillä ICT-asiantuntijan työssä voi hyödyntää sosiaalialalla kerrytettyä tietotaitoa. Hän pitää tehtäviinsä sisältyvästä vuorovaikutuksesta sekä ohjaa asiakkaita mielellään näiden erilaiset tarpeet huomioiden:
-Minulle on luontevaa ymmärtää ihmisten yksilöllisiä, tietoteknisiä taitoja sekä niiden variaatioita. Olen neuvonut aiemmalla työurallani muita tietotekniikan saralla, joten olen oppinut selittämään haastaviltakin tuntuvia asioita varsin selkokielisesti ja ymmärrettävästi. Tällaisissa neuvontatilanteissa maalaisjärjelliset ilmaisut peittoavat ehdottomasti teknisempien termien käytön, Heidi vahvistaa.
Heidi on tähän mennessä saanut asiakkailta hyvää palautetta työstään. Ne ja muut onnistumisen kokemukset lisäävät oppimisen, kehittymisen, hyvän fiiliksen, innon sekä motivaation ohella tunnetta oman työn merkityksellisyydestä.
Meitalla on monia työsuhde-etuja
Meitalla on lukuisia eri tiimejä, joiden tehtävien ymmärtämiseen on kulunut aikaa. Heidi toivoo, että Meita kehittyisi tulevaisuudessa etenkin osaajiensa asiantuntijuuden esille tuomisessa. Kaiken kaikkiaan siirtyminen Meitaan on ollut hänelle mielekästä. Uusi maailma on avautunut monessa mielessä:
-Meitalla on äärettömän hyviä henkilöstöetuja. Tykkään esimerkiksi ePassista, viikkoliikunnasta sekä jaksamista tukevasta Auntie-hyvinvointipalvelusta. Sellaisetkaan perusasiat, kuten hyvät työvälineet, liukuva työaika, saldovapaiden pitäminen tai kaksi kymmenen minuutin mittaista taukoa työpäivän aikana eivät ole kaikilla aloilla mitään itsestäänselvyyksiä. Minulle merkittäviä viihtyvyystekijöitä ovat myös etätyömahdollisuudet sekä yhteiset tapahtumat, joihin kaikki työntekijät ovat tervetulleita, Heidi iloitsee.
Hän nauraa, etteivät Meitan hyvät puolet rajaudu ainoastaan näihin henkilöstöetuihin. Heidi pitää esimerkiksi yhtiön sisäistä työyhteisöviestintää mainiona sekä arvostaa Kehitysyksikön omia viikkopalavereja. Ne auttavat pysymään kärryillä lähimpien kollegojen tekemisistä. Heidi mieltää Meitan isohkoksi yhtiöksi, joka tarjoaa asiakkailleen monipuolisia palveluja. Vaikka tiettyä hierarkiaa tarvitaan, hän kokee, että erilaisista rooleista huolimatta työntekijät ovat samalla viivalla. Tasapuolisuus tulee esiin esimerkiksi yhtäläisissä vaikutusmahdollisuuksissa:
-Olen aina ollut avoimen vuorovaikutuksen puolestapuhuja. Pystyn keskustelemaan sekä tuomaan mielipiteeni esiin esimerkiksi oman esihenkilöni seurassa säännöllisissä Fiilisvarteissa. Käymme myös aktiivisesti yhteisissä tiimipalavereissa läpi kollegojen tekemiä ehdotuksia ja pohdimme, olisiko niitä mahdollista toteuttaa. Jos ei, pidän hyvänä sitä, että asia perustellaan meille. Lisäksi Meita tarjoaa työntekijöidensä täytettäväksi useita kyselyjä, kuten vuosittaisen eNPS-mittauksen sekä viikottaiset Fiilispulssit. Näissä tiedusteluissa saamme mahdollisuuden kertoa ajatuksistamme. Tällaisesta kuuntelusta minulle syntyy tunne siitä, että asioille halutaan tehdä jotain, kun niistä niin usein kysellään, Heidi kiteyttää.
Suosittelen Meitaa työnantajana! viihdyn todella hyvin, joten NPS-arvosanani on 9,5!
Heidi Rautasalo
Minä olen Työpäiväsi taustavoima
ja pyrin työpanoksellani toteuttamaan toiveesi!
“Pyrin auttamaan asiakasta Julkkariin liittyvissä pulmissa ja kehitystyössä. Huomioin asiakkaiden toiveet ja pyrin toteuttamaan niitä etsimällä oikeita ratkaisuja ja toimintatapoja, joilla on mahdollista päästä haluttuun lopputulokseen.”