Meitan prosesseja on kehitetty yhtenäiseen suuntaan Meitan perustamisesta alkaen ja niitä lähdettiin entisestään hiomaan kuluvan vuoden aikana prosessityöpajoissa. Prosessien pariin päästiin syventymään niin teoriassa kuin käytännössäkin. Käytännön piirtotyö aloitettiin ryhmäissä ja se oli työskentelymuotona antoisaa. Ryhmäni käsittelemä prosessi oli itselleni hieman tuntematon, mutta pystyin kuitenkin ottamaan kantaa siihen, miten kuvasta saadaan selkeä ja helppolukuinen. Toin tavallaan ulkopuolista silmää ja katsoin kuvaa siitä näkökulmasta, miten täysin ummikko voisi parhaiten ymmärtää prosessin etenemisen. Saimmekin prosessikouluttajalta kehotuksen näyttää prosessikuvia toisillemme testataksemme hahmottaako toinen siitä, miten prosessi etenee. Näin omaa prosessikaaviotaan saa muokattua johdonmukaisemmaksi ja yksinkertaisemmaksi.
On huomattava, että piirtotyylejä on niin monta kuin on piirtäjää. Tämä näkynee ihan vaikka siinä, jos pyydän kymmentä henkilöä piirtämään joulukuusen eikä tehtävänanto sisältäisi sen tarkempia ohjeita ja rajoitteita. Lopputulemana on kymmenen erilaista joulukuusta; jokainen niistä on erilainen, mutta ymmärrämme kuitenkin kaikki, että siinä on joulukuusi, mitä se esittää. Voi olla, että jossain on punaiset joulupallot, ja toisessa on keltaiset. Joku kuusi voi olla valkoinen, toinen vihreä, jne. Toisten piirrosten katsominen avartaa myös omaa näkökulmaa asiaan. Jollakin voi olla upean näköinen tähti joulukuusessa, jonka kaikki haluavat omaan piirrokseensa, ja se yhtenäistää lopputuloksia. On siis hyvä käydä kurkkimassa myös kaverin piirtämiä prosessikuvia ja poimia ideoita myös oman kehittämiseen.
Kun lopputuloksessa haetaan yhteistä linjaa, annetaan tekemiselle raamit. Esimerkiksi joulukuusen piirtäjille voisi antaa ohjeen, että käytössä on kymmenen eriväristä kynää, joka pienentää jo erinäköisten piirrosten määrää. Jos halutaan lopputuloksesta vielä yhtenäisempää, kerrotaan, että kuusessa täytyypitää olla punaiset pallot, hopeinen latvustähti ja kultaiset nauhat. Tällöin piirrosten ulkonäkö on melko samanlainen, mutta voi vielä erota toisistaan, esim. joulupallojen sijoittelussa. Ohjeistusta voisi lisätä niin, että keskustelkaa ja päättäkää yhdessä, miten kuva piirretään. Ja kun kukin piirtäisi kuvan, olisivat kuvat keskenään yhtenäisempiä kuin aiemmin. Prosessien kuvaamisessa korostuu mielestäni yhteistyö, vuoropuhelu sekä yhteisten raamien sopiminen. Ja voin kertoa, että nämä toteutuvat Meitalla.
Prossessityöpajoissa oli mukava työskennellä ja niistä välittyi Meitan tekemisen meininki. Seuraava etappi onkin saada jokainen prosessi kuvattua yhteisesti sovittuun muotoon sekä varmistaa myös yhtenäisten toimintamallien jalkautuminen. Yhtenäinen muoto auttaa ymmärtämään kokonaisuuden paremmin, ja yhdellä silmäyksellä näkee, että tässä on kyseessä Meitan prosessikaavio.
Prosessikuvien piirtämisessä on hyvä muistaa, että ei takerru liiaksi yksityiskohtiin. Tavoitteena on piirtää kuva, jossa näkyy pääkohdat selkeästi ja syvemmät sävyt avautuvat prosessin työohjeissa ja muussa materiaalissa. Jokainen Meitalainen saa näin prosessista selkeän kuvan ja voi roolinsa mukaan syventyä asiaan muun materiaalin avulla.
Yhtenäisiä prosesseja kuvaamalla ja kehittämällä hiomme Meitasta entistä säihkyvämpää timanttia!
Tuulia Sorsa
Palveluvastaava